Federatie Nederlandse Diervoederketen

Federatie Nederlandse Diervoederketen

Federatie Nederlandse Diervoederketen

Federatie Nederlandse Diervoederketen

Arrow
Arrow
Slider

CVB bevestigt hogere pensbestendigheid van zetmeel van geplette gerst

on 27 februari 2017
Geschreven: 27 februari 2017

Onderzoek van het Centraal Veevoeder Bureau (CVB) naar de verteerbaarheidskenmerken van een aantal bewerkte granen toont aan dat het pletten in plaats van malen van gerst leidt tot een hogere pensbestendigheid van het zetmeel. Hetzelfde geldt evenwel niet voor tarwe. Dit bevestigt de keus van sommige melkveehouders die geplette gerst bijvoeren om de kans op pensverzuring te verkleinen. Tot 30 maart kan men reageren op de nieuwe voederwaardevoorstellen.

Nieuwe en aangepaste voederwaarden voor bewerkte granen
Tot op heden is er voor herkauwers alleen een eiwitwaardering voor gemalen granen. Maar omdat dit de kans op pensverzuring zou verminderen, gebruiken veehouders ook geplette granen, zoals geplette tarwe en gerst. Op basis van nylon zakjes- en literatuuronderzoek komt het CVB nu met een voorstel voor de eiwitwaardering van geplette tarwe en gerst en tarwevlokken. Hoewel voor de gemalen voedermiddelen maïs, ontsloten maïs, tarwe, gerst, triticale en rogge al een eiwitwaardering bestond, zijn de nieuwe onderzoekresultaten voor het CVB tevens aanleiding om ook voor deze voedermiddelen een aangepaste eiwitwaardering voor te stellen.

Hogere pensbestendigheid
Uit het onderzoek blijkt dat zowel het pletten als het hittebehandelen (voor ontsloten maïs en tarwevlokken) leiden tot een hogere pensbestendigheid van het eiwit. Verder blijkt dat het pletten in plaats van malen wel resulteert in een verhoogde pensbestendigheid van zetmeel voor gerst, maar niet voor tarwe.

Reageren kan tot 30 maart
De voorgestelde aanpassingen zijn in te zien op de CVB-website. Inhoudelijke reacties op deze voorstellen kunt u tot 30 maart 2017 sturen naar Wouter Spek Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. De reacties worden beoordeeld en indien relevant verwerkt in de definitieve aanpassingen.

Vanaf januari 2015 valt het CVB-programma onder de verantwoording van de Federatie Nederlandse Diervoederketen (FND). Wageningen Livestock Research voert het programma uit.

Zoeken