Federatie Nederlandse Diervoederketen

Federatie Nederlandse Diervoederketen

Federatie Nederlandse Diervoederketen

Federatie Nederlandse Diervoederketen

Arrow
Arrow
Slider

FND: “NVWA-analyse bevestigt veiligheid diervoederketen”

on 20 december 2019
Geschreven: 20 december 2019

Zoetermeer; 20 december 2019 – De diervoederketen is goed gereguleerd, de voedselveiligheid is geborgd. Die conclusie is te trekken uit de Integrale Ketenanalyse (IKA) die de NVWA uitvoerde op de diervoederketen. De Federatie Nederlandse Diervoederketen (FND) is blij met deze uitkomst en is bereid met de kennis en kunde van haar leden die borging verder te verstevigen. FND roept de Rijksoverheid op met extra budget te investeren in behoud van kennis en capaciteit bij de NVWA.

Dit is de reactie van FND op de IKA Diervoeder, die de NVWA publiceerde op 20 december. FND herkent zich in het positieve beeld dat de analyse schetst. De goede regulering van de sector is mede te danken aan het feit dat de FND-leden voedselveilige productie van diervoeders als topprioriteit zien. De NVWA plaatst in zijn analyse enkele kanttekeningen bij zaken waar het nog onvoldoende zicht op heeft of waarbij ze eventuele risico’s onvoldoende kan inschatten. FND-leden zijn van harte bereid de NVWA te helpen hierop beter zicht te krijgen. Ze zijn de NVWA erkentelijk dat ze in het voortraject zijn gehoord.

Te fors bezuinigd FND constateert dat er in de afgelopen jaren te fors is bezuinigd op de NVWA. Dit gaat ten koste van de robuustheid van de NVWA, met voldoende kennis en capaciteit. Voor Nederland als exportland is dit echter van groot belang, stelt FND, en ook voor het bestrijden van fraude. Voor de FND-leden spreekt het voor zich dat elk fraudegeval er één te veel is.

FND FND is primair een platform voor gezamenlijke belangenbehartiging en activiteiten van alle Nederlandse organisaties actief in de diervoederketen. De FND neemt waar nodig haar verantwoordelijkheid als schakel in de keten voor de productie van verantwoorde en veilige voedermiddelen en voeders voor landbouwhuisdieren en gezelschapsdieren.

Zoeken